Początki wykorzystywania oleju kokosowego sięgają 4000 lat p.n.e. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą portugalskich odkrywców. W wielu kulturach ma znaczenie religijne i lecznicze. W dzisiejszym wpisie zagłębimy się we właściwości tego niezwykłego surowca.
Olej kokosowy - naturalny eliksir piękna
Pokrzywa - Skarb lasów i łąk
Pokrzywa zwyczajna znana powszechnie jako chwast, skrywa w sobie ogromny potencjał pielęgnacyjny. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. W starożytności wykorzystywano ją do wzmacniania włosów i skóry, a w średniowieczu była popularnym składnikiem mydeł i szamponów.
Kozie mleko - Sekret urody Kleopatry
Od czasów starożytnych kozie mleko słynęło z dobroczynnych właściwości. Kleopatra, słynąca z niezwykłej urody, ponoć regularnie kąpała się w nim, by zachować gładką i promienną cerę. Dziś mleko kozie przeżywa renesans, stając się cennym składnikiem naturalnych kosmetyków.